lauantai 15. syyskuuta 2012

Hyviä uutisia mereltä

Aamukahvia hörppiessä tuli hyvä mieli, kun päivän lehdessä kerrottiin kerrankin hyviä uutisia Itämeren tilasta. Se onkin juuri nyt erityisesti puhututtanut meitä perhepiirissä, koska olemme kiikaroineet oman  saaristotilan perään Tammisaaren saaristosta. Yksi oleellinen keskustelun aihe siihen liittyen on ollut, viitsiikö hankkia saaristosta pysyvää paikkaa, jos rehevöityminen ja happikato kerran pilaavat sitä koko ajan. No, näin ei ilmeisesti nyt ole, vaan Itämeren tilanne Suomen aluevesillä ja erityisesti ulkosaaristossa on parantunut vuosi vuodelta. Wuhuu! Muistan hyvin nuo pahimmat leväkesät 2004-2005. Muut kuin veneilijät eivät ehkä tiedäkään niitä kamalia, laajoille merialueille ulottuneita puurolevälauttoja, jotka pahimmillaan saivat aivan epätoivoiseksi. Silloin mietimme jo, ettei heinäkuussa kannata edes enää purjehtia ja totta puhuen suuntasimmekin juuri siksi Baltiaan parina vuonna, kun Suomen saaristomeri oli pahimmillaan.

Kun tarkastelen tämän päivän HS:ssa olevaa tilastoa eri kesien tilanteesta, huokaisen helpotuksesta siksikin, että levämäärät eivät onneksi korreloi lämpimän sään kanssa. Nyt uutisoitu koheneminen ei siis ole vain tämän kesän viileiden säiden ansiota vaan pidempiaikaista kehitystä. Vaikka viime- ja edelliskesänä oli huippuhellettä, pysyivät levät aisoissa pahimpiin vuosiin verrattuna.

Olen viime aikoina lueskellut iltaisin viime kevättalvella venemessuilta hankkimaani Skärgårdsliv-kirjaa (taisin postata siitä blogissakin jotain pintapuolisesti), joka kertoo läntisen Uudenmaan saariston nykytilasta ja historiasta sekä Tammisaaren saariston kansallispuistosta. Tämän päivän aiheeseen liittyen löysin myös meritutkijoiden blogin ja kirjoituksen, jossa he havainnoivat samaisella alueella tämän kesän meren kuntoa. Syyskuun alussa tehty postaus on samansuuntainen päivän lehtiuutisoinnin kanssa.

http://yhteiso.luontoon.fi/blogit/aallonharjalta-pohjamutiin/

Vielä ei pidä silti hurrata, tehtävää riittää, mutta alla olevan näkymän eteen kannattaa vähän puurtaakin. Millä saataisiin se varsinainen ongelma, maatalouspäästöt, alas?

Tässä tänä kesänä ottamassani kuvassa ei levää onneksi näy!


4 kommenttia:

  1. Eteerisen kaunis sininen kuva :)
    Tänään (ma) tuli sama uutinen Itämeren tilasta myös mtv3:n aamutelkussa. Vaikka uutisessa todettiin että parampaan suuntaan ollaan menossa, niin toisaalta suojelutoimia on edelleen tehostettava, jotta päästäisiin hallituksen asettamiin tavoitteisiin vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi tutkijat arvioivat, että tätä tahtia Itämeren tervehtyminen kokonaan veisi noin 100 vuotta ja nyt on syytä tutkia keinoja (esim. hapetus), joilla vauhtia voitaisiin nopeuttaa. Uutinen olisi siis kannustava: edistytty on, mutta vielä ei voida heittää hanskoja naulaan, päinvastoin: töitä on tehtävä entistä lujemmin.

    VastaaPoista
  2. Joo näin se on - onneksi sentään pientä valoa pilkistää tunnelin päästä!

    VastaaPoista
  3. Kaunis ja rauhoittava kuva (tai maisema) :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos, näin kaunis se meidän merimaisema on!

    VastaaPoista