perjantai 29. kesäkuuta 2012

Miesten lelu

Meidän perheen miesväki isoimmasta pienimpään on himoinnut pitkään GoPro-kameraa. Se, että olen kyseenalaistanut hankinnan mielekkyyttä ja tarpeellisuutta, ei ole tahtia haitannut, sillä miehille tyypilliseen tapaan kyseistä tuotetta on tutkittu pitkään ja hartaasti ihan vain suunnittelun ilosta. YouTubessa on vietetty haltioituneena tuntikausia tutkaillen, mitä kaikkea tällaisella kameralla on ympäri maailmaa onnistuttu kuvaamaan: surffausta, purjehdusta, laskettelua yms yms. Keskustelu GoPro:sta alkoi noin vuosi sitten, ja tietenkin minulta kysymättä, tällainen lopulta vain ilmestyi meille hiljattain.


Yritän asennoitua asiaan nyt ihan vakavissani, joten ensin tuotetiedot ja sitten muutama sana käytettävyydestä : ) Valotan sen verran jo nyt, että olen hieman lämmennyt asialle. 

Kyseessä on siis GoPro HD Hero 2 Motorsports videokamera (kyllä, nimi on juuri tämä). Sillä kuvaa kerralla parisen tuntia ja kuvakulma on aika uskomaton näin pieneksi vehkeeksi: Se kuvaa 170 astetta, eli suoraan sivuille siis melkein 180:n asteen kulmassa. Ja kuvan laatu on hirmu hyvä, HD-kamera kun on. Myös äänet se tallentaa pienenpienellä mikrofonilla tarkasti. Still-kuvat ovat 11 megapikseliä. Videokuvan huippuresoluutio on 1920x1080. Pienentämällä resoluutiota, ylhäältä-alas -kuvakulma paranee. Tätä ominaisuutta voi käyttää esim tilanteissa, joissa kamera on asetettu omaan kypärään vaikkapa hiihtäessä tai kiipeillessä. 

Hero2-malli tuli myyntiin tänä keväänä. Sitä edelsi Hero1 hieman pienemmällä muistikortilla ja kuvateholla, joten voinette arvata, että viimeistään tehokkuuden lisäys toimi meidän miesten ostopäätöksen kimmokkeena. 

Kameraan voi ostaa erilaisia lisäosia, joilla sen saa kiinnitettyä vaikka kypärään, valjaisiin, ranteeseen tai vaikka mihin. Meillä on vain kuvassa näkyvä jalusta. Mieheni lisäsi jalustaan itse tuon keltaisen narun, koska kokeilimme kameraa jollan keulassa viime kisoissa. Vaikka jalustan imukuppi pitää kameran hyvin paikallaan, narulla sen saa kiinnitettyä veneeseen varotoimenpiteenä, jos se jostain syystä irtoaisi. 

Kotona katselimme pojan startit kamerasta uudelleen ja täytyy myöntää, että mm. tällaisessa käytössä se toimii hyvin: purjehtija näkee itse oman suorituksensa. Millään muulla videokamerallahan ei tuollaista materiaalia saa taltioitua 100%:sti ja näin lähietäisyydeltä. Jollakisoissa on pyydettävä lupa GoPro:n käyttöön valmennustarkoituksessa ja niin mekin teimme. Nyt jään vain odottelemaan, milloin kuulen, että kameroita pitääkin olla kaksi: toinen keulassa ja toinen mastossa kuvaamassa manöövereitä ylhäältä käsin.

Ns. hyödyllisyytensä lisäksi tämä on tietenkin hauska lelu, jollaisista miehet erityisesti tykkäävät. GoPro kuuluu myös tulevan matkamme varustuksiin, mutta ajattelin, että se ansaitkoon ihan oman postauksensa, niin saan sisällytettyä juttuun vähän asiaakin.


4 kommenttia:

 1. Työkaveri näytti pari viikkoa sitten videokuvaa kun oli ollut surffaamassa 24 m/s tuulessa ja GoPro oli kiinnitettynä puomin päähän. Kajakistakin voisi saada hyvää kuvaa, kun surffaa isoilla aalloilla. Katselin youtubesta muutama päivä sitten videota, jossa oli kuvattu F18 catamaranin menoa monella GoProlla. Yksi oli kuskin päässä ja toinen catin perässä. Tosi vauhdikkaan videon olivat saaneet leikattua.

  Taitaa tulle meillekin tuollainen jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 2. ... ja meille :D Mies on puhunut tästä tai vastaavasta jo jonkun aikaa. Alan itsekin myöntyä ajatukselle, koska meillä on jo kelpo järkkäri sekä pokkari ja puhelimenkin kamera on nykyään ihmeen hyvä. Mikään niistä ei kuitenkaan ole vedenkestävä, joten jännimmät tilanteet jäävät aina kuvaamatta.

  VastaaPoista
 3. Hehee, teihinkin on siis osunut ja uponnut. On se kyllä hauska vehje ja parasta tietenkin tuo hyvä kuvanlaatu. Hintakin oli mielestäni kohtuullinen, alle 300 €.

  VastaaPoista
 4. Voi ei! Rakastan kaikenlaisia pieniä ja suuriakin laitteita ja härveleitä ja olisin ehdottomasti mielelläni ottanut tuollaisen meidänkin kesäpurjehdusreissulle. Mikä vielä harmillisinta, työkaveri sanoi retkemme oltua jo ohi, että teille olisinkin voinut lainata GoProta mukaan. Harmillista, mutta ehkä sitten ensi reissulle! Pitänee suostutella omaa miestäni ensin hieman... Olisi kiva nähdä vähän kuvaa teidän retkeltä!

  VastaaPoista