Veneessä pitää olla hyvä "kirjasto". Reitti- ja saaristoaiheisten kirjojen oheen valitsen venelukemiseksi lempikirjailijoideni kaunokirjallisia tuotoksia. Mukaan livahtaa myös dekkari tai pari, joita luen joko englanniksi tai ruotsiksi. Viimeksi taisin aloittaa veneessä Stieg Larsonin Millennium-trilogian ensimmäisellä osalla Flickan som lekte med elden. Itse asiassa juuri nyt yöpöydälläni on trilogian viimeinen osa, Luftslottet som sprängdes.
Lisäksi saatan pakata mukaan muutaman talven aikana jo luetun kirjan, sillä Ahvenanmaan eteläkärjessä olevassa Rödhamnin idyllisessä satamassa on mahdollisuus vaihtaa luettuja kirjoja yhtä moneen uuteen. Se on loistava, veneen hyllytilaakin säästävä idea, sillä lomalla kirjat tuppaavat yleensä loppumaan kesken kaikesta etukäteissuunnittelusta huolimatta. Rödhamnin kirjahyllyt taisimme löytää jo ensimmäisellä saaristomeren purjehduksellamme.
Meidän perheen klassikoiksi ovat kuitenkin muodostuneet muutamat lastenkirjat - luonnollisestikin, kun lapset ovat olleet purjeveneessä mukana ensimmäisistä vuosistaan lähtien. Alla on kuva eniten veneessä luetuista kirjoistamme. Oskarin venekirjaa on luettu monen monituiset kerrat myös talvi-iltoina kotona.
Jurmosta alun perin vain kannatusmielessä ostettu Iurima, Kivipeikon tarina vie kuitenkin voiton kaikista. Tosin syynä lienee se, että pitkillä reiteillä kirjojen loputtua veneestä kesken on poikien isä kehitellyt iltasaduksi yhä hurjempia ja hassumpia tarinoita Iurima-peikosta. Monet kerrat olen oman kirjani äärestä sivukorvalla kuunnellut peittojen alta kuuluvaa kikatusta, ja todennut, ettei tämä(kään) tarina tainnut ihan oikeasti siinä alkuperäisessä kirjassa lukea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti