lauantai 7. tammikuuta 2012

Helppo gourmet-kalakeitto

Vesisade tuntui jatkuvan jo liian pitkään, mutta tänään saamme nauttia ulkoilusta auringossa ja pikkupakkasessa. Sen päälle maistuu kalakeitto, jonka valmistin illalla jo valmiiksi. Myönnettäköön, että kunnon merimatkan jälkeen tämä fenkolilla, voilla ja valkoviinillä maustettu keitto on vieläkin maistuvampaa.

Veneoloissa pyrin mitoittamaan ruuan määrän syöjien ja nälän mukaan, sillä etenkin keiton säilöminen on miltei mahdotonta. Yhteen keittomäärään tarvittavat vähän erikoisemmat juurekset ja mausteet pakkaan etukäteen mukaan, sillä ne säilyvät hyvin, eikä saariston pikku putiikeista tarvitse sitten niitä metsästää. Alla oleva resepti on mitoitettu noin kuudelle hengelle, mutta uppoaa varmasti pienemmällekin seurueelle kerralla.

Neljän sipulin kalakeitto





700 g lempikalan filettä (tai useampia lajeja) tuoreena tai savustettuna (esim. lohi, kuha tms.)
2 dl kermaa
tilkka valkoviintä
muutama peruna
1 isohko porkkana ja muita juureksia maun ja saatavuuden mukaan
pala varsiselleriä
1 sipuli
1 pieni punasipuli
3 valkosipulin kynttä
pala purjosipulia
nokare voita

mausteeksi:
paljon tilliä (puolet keittovaiheessa, loput tuoreena lautasille)
2 tl fenkolia
mauste-, musta- ja valkopippuria
tilkka sitruunan mehua
laakerinlehti
ripaus merisuolaa
ripaus savusuolaa (paitsi jos kala on savustettu)






Keitä pienessä vesimäärässä kaikki muut ainekset paitsi kala, kerma ja viini. Veneessä kannattaa pilkkoa juurekset ja sipulit mahdollisimman pieniksi paloiksi, sillä tämä lyhentää keittoaikaa ja vähentää siten kaasun kulutusta. Keiton kiehuttua hetkisen leikkaa kalafile isohkoiksi paloiksi, ja asettele palat kiehuvaan kattilaan nahkapuoli alaspäin. Nahan ansiosta ei tarvita kalaliemikuutiota, ja se irtoaa helposti, kun kala on kypsynyt. Nosta nahka pois keitosta ja lisää lopuksi kerma ja valkoviini. Kiehauta keitto vielä uudestaan, tarkista suola ja juuresten kypsyysaste. Voilà!




Tarjoile keitto kauniissa kattauksessa tuoreen tillin, valkoviinin ja aidon saaristolaisleivän kera. Tällä kertaa koristelin keittoni purjosuikaleilla ja lisäsin mustapippurin vasta tarjoiluvaiheessa.

Lisään kevään aikana oman saaristolaislimppureseptini blogiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti